woensdag 22 november 15:00 - 16:30 uur
Elk najaar organiseert KCOS een online inspiratiemiddag. Daarbij komen actuele thema’s aan bod zoals culturele diversiteit, leesbevordering of vakintegratie. Aan de hand van wat scholen in de jaarevaluatie aangeven, wordt het programma gemaakt. Dat wordt na de zomer bekend gemaakt. Eén van de onderdelen is de workshop Beleidsplan in Mural.
Programma:
15:00 – 15:05 uur Intro door KCOS projectleider Christall Smit
15:05 – 15:30 uur Visie op Cultuureducatie | door Karin Kotte (adviseur & trainer Kunsteducatie)
De ICC’er is op school een belangrijke kartrekker van cultuuronderwijs.
Daarom beginnen we het plenaire gedeelte van onze Inspiratiemiddag met de vraag: waarom is cultuureducatie belangrijk voor jou?
Stilstaan bij deze vraag met andere ICC’ers is niet alleen belangrijk, maar ook inspirerend. Immers een visie is altijd in beweging!
15:30 – 16:10 uur Breakoutrooms:
Breakoutroom 1: Beleidsplan in Mural – workshop door Carin Nordberg (voormalig KCOS projectleider/ICC trainer)
Heb jij de wens om het cultuurbeleidsplan van de school zichtbaarder te maken voor het hele team? Dat is mogelijk met Mural. Dit is een cultuurbeleidsplan op posterformaat. Tijdens deze sessie neemt Carin Nordberg je mee in het verhaal over Mural. Verschillende vragen zullen de revue passeren, zoals: wat zijn de voordelen van een Mural? Hoe werkt Mural precies? Welke onderdelen zitten er in een Mural en wat zet ik erin? Al deze vragen en meer worden behandeld tijdens deze sessie.
Indien je kiest voor Mural en ook ingedeeld wordt: voor aanvang ontvang je een link naar de Mural voor jouw school, zorg dat je voorafgaand inlogt en een eigen account aanmaakt, zodat je tijdens en na de workshop met je eigen Mural aan de slag kan.
Breakoutroom 2: Procesgerichte didactiek – door Karin Kotte (adviseur & trainer Kunsteducatie)
Wat kun je doen om creativiteit bij leerlingen weer op gang te brengen? En welke vorm van didactiek stimuleert dit creatieve proces en welke stagneert de kunstzinnige ontwikkeling? Hoe pas je procesdidactiek toe in de praktijk? Al deze vragen komen aan bod tijdens deze bijeenkomst met Karin Kotte.
Zij laat jullie d.m.v. theorie met duidelijke voorbeelden en een creatieve oefening ervaren in hoeverre procesgerichte didactiek verschilt van andere didactische vormen.
Karin Kotte adviseert en traint leerkrachten, directeuren, cultuurcoaches en kunstenaars. Zij geeft o.a. trainingen op het gebied van procesgerichte didactiek.
Breakoutroom 3: Co-teaching – door Marieloes Koopman (docent drama)
Zelf drama lessen geven? Of laat je dat liever over aan een vakdocent? Er bestaat ook nog een andere vorm, waarbij je samen met een vakdocent dramalessen geeft.
Hoe werkt dat precies? Marieloes gaat met jullie in gesprek over hoe co-teaching eruitziet in de praktijk. Welke verschillende manieren van co-teaching bestaan er en wat is de rolverdeling tussen leerkracht en vakdocent? En hoe staan leerkrachten hierin om zelf kunstlessen (deels of samen) te geven? Welke randvoorwaarden zijn belangrijk in afstemming met de school en de leerkracht(en)?
Marieloes geeft via diverse culturele instellingen in Noord- en Zuid-Holland co-teaching drama op basis- en middelbare scholen. Haar invalshoek en voorbeelden zullen dan ook vanuit het drama perspectief worden uitgelicht.
16:10 – 16:30 uur Plenaire afsluiting met samenvatting van de breakoutrooms
Locatie: Online via Teams
Prijs: Gratis, onderdeel KCOS subsidie.
Je kan bij aanmelden een 1e en indien gewenst ook 2e keus voor de breakoutrooms aanvinken. Je wordt echter geplaatst bij 1 breakoutroom.
Voor aanvang van de bijeenkomst ontvang je van KCOS een bevestigingsmail met breakoutroom indeling en de Teamslink.
Meld je aan voor 1 november!