Nieuwsflits KCOS #1

9 april 2020 | Primair Onderwijs

Kunstmenu 2020-2021 & Cultuuronderwijs voor Thuis!


Beste cultuurcoordinatoren, leerkrachten,

Zoals jullie weten hebben we de KCOS Kunstmenu Netwerkmiddag op 15 april
geannuleerd vanwege de maatregelen ten aanzien van het Coronavirus.
Gezien de onzekere toekomst zullen we geen netwerkmiddag meer organiseren voor de zomervakantie. Moedig en in (vooralsnog) goede gezondheid gaan we voorwaarts, en richten we ons op de digitale mogelijkheden om contact met jullie te zoeken en te houden.

Deze eerste nieuwsflits gaat over de inschrijving Kunstmenu voor schooljaar 2020-2021. Want de zomer is in zicht, zo ook onze vernieuwde website, met veel mooi en nieuw aanbod, nieuwe aanbieders en het nieuwe inschrijfsysteem 'Planned Culture'.
Vanuit diverse thuiskantoortjes wordt hard gewerkt om alles in orde te maken.

Tijdspad: van voorbereiding tot goedkeuring

Dinsdag 14 april ontvang je een mail met het onderwerp 'richt nu je inschrijfsysteem in'. Je krijgt daarbij een stappenplan in PDF. Vul de schoolgegevens en groepen in op het planbord van Planned Culture. Uiterlijk 30 april is je inschrijfsysteem ingevuld.

Op 4 mei staat de vernieuwde KCOS website online en kun je aanbod gaan zoeken en boeken voor het Kunstmenu programma 2020-2021. We sturen een handleiding hoe je met deze nieuwe website werkt en hoe je op het gekozen aanbod kunt inschrijven in het inschrijfsysteem Planned Culture. Je ontvangt handige overzichten van nieuw aanbod en kinderboekenweekaanbod. En...... we zorgen ervoor dat je digitaal kunt kennismaken met nieuwe aanbieders. Mis deze nieuwsflits dus niet!

Uiterlijk 14 juni is het Kunstmenu programma ingediend bij de KCOS-projectleider via het inschrijfsysteem Planned Culture. Scholen die geen actueel beleidsplan meer hebben krijgen van ons bericht dit plan per mail toe te sturen.

Uiterlijk 30 juni heeft de projectleider alle programma's behandeld en krijg je bericht van ons.

Voor 15 juli meldt de KCOS-projectleider bij de gemeente per schoolbestuur welke scholen met een goedgekeurd programma aan de slag gaan. De gemeente vraagt de leerlingen aantallen van jouw school op via DUO.

En in het najaar, alvast voor in de agenda:

4 november: netwerkbijeenkomst voor alle PO scholen.

Januari 2021: start ICC training voor PO scholen regio Haarlemmermeer (data volgen).

Cultuuronderwijs voor Thuis!

Ondanks dat onze culturele sector hard wordt geraakt tijdens deze Coronacrisis, blijft creativiteit stromen: het wemelt van de prachtige online initiatieven zodat kinderen ook thuis cultuuronderwijs kunnen beleven!
We zetten een aantal mooie tips op een rij:

• Lokale cultuuraanbieder MeerRadio (streekomroep Haarlemmermeer), ontwikkelde 'Thuisreporter': een gratis online mediaworkshop voor de groepen 7 en 8, waarbij leerlingen met hun smartphone informatie aanleveren voor een heus 'coronajournaal'. Een duidelijke instructie aan leerkrachten over opdrachten aan hun groep zie je in dit filmpje. MeerRadio verzorgt per deelnemende groep de videomontage van een ‘officieel’ Corona Journaal, in een (bijna) echte journaalvormgeving!

KCOS aanbieder Op de eerste rij bied livestream thuisonderwijs voor groep 3 t/m 8 via Thuis naar school. Met echte juffen en meesters en acteurs als klasgenootjes!

KCOS aanbieder HALTE 6 bied gratis online danslessen aan voor thuis.
Onderstaande link en wachtwoord mogen scholen verspreiden onder hun leerlingen.
www.halte6.nl/voor-thuis / Wachtwoord: ik-dans-door!

• Speciaal voor alle kinderen die nu thuis zijn heeft ZangExpress een aantal vrolijke liedjes, energizers en lessen openbaar op hun website gezet.

De Bibliotheek Haarlemmermeer heeft tips voor leesplezier tijdens corona en de Jeugdbibliotheek heeft tips en diensten voor leerlingen, leerkrachten en ouders voor het vormgeven van thuisonderwijs en/of onderwijs op afstand.

Bekijk hier een filmpje van actrice en poppenspeler van Kim van Zeben (Theaterbureau Slot). Zij laat zien hoe kinderen zelf een pop kunnen maken van simpele materialen,en een rollenspel kunnen bedenken en uitvoeren.

• Schrijver Jacques Vriens leest voor uit het boek 'Meester Jaap'.

• Als de scholen nog voor de zomervakantie opstarten heeft KCOS aanbieder Theater in School een oplossing voor het niet doorgaan van de eindmusical van groep 8. De wolf en de 8ste groepers; een groep 8 afsluiting in slechts 1 dag!

• Nog veel meer mooie tips en links voor Cultuuronderwijs voor thuis vind je op de website van het LKCA.

Heb je nog vragen? Neem gerust contact met ons op.
We hopen jullie in het najaar weer live en in goede gezondheid te ontmoeten en begroeten.

Hartelijke groet,

Renske Hoogervorst
Lindy van Dun

Team Kunst en Cultuur op School

Ondersteuning & Helpdesk

Renske Hoogervorst - Projectleider
06 - 22 58 73 79 / 023-566 95 64 (ma, di, wo, do 11:00-19:00 uur)
info@kunstencultuuropschool.nl / renske.hoogervorst@pier-k.nl

Lindy van Dun – Projectmedewerker
023-566 9516 (ma, di, do 9:00-17:00 uur)
info@kunstencultuuropschool.nl / lindy.van.dun@pier-k.nl