Ga direct naar inhoud

Hoorspel 'Radio Afrika'

Radio Afrika is een combinatie van hoorspel, workshop en interactieve vertelvoorstelling waarbij de kinderen uiteindelijk het radio-orkest vormen van de vertellers.

Aanbieder

In dit programma vervullen de kinderen de rol van het radio-orkest die het spannende en grappige verhaal ondersteunen met muziekinstrumenten en andere geluid makende vondsten.

Een combinatie van vertelvoorstelling en workshop. Een interactief programma dat als voorbeeld kan doen volgen om het zelf in de klas met een ander verhaal te doen. Dit programma is al ruim 16 jaar een groot succes op de basisscholen en ook geschikt voor speciaal onderwijs.

Tijdens het eerste deel (workshop) leren de leerlingen de verschillende instrumenten te gebruiken en over de mogelijk rollen die de geluiden kunnen spelen bij gebruik in een film, theater en in dit geval voor een hoorspel. Als het orkest klaar is voor actie begint het radioprogramma, het studiolampje gaat aan en de uitzending kan beginnen.

Natuurlijk mag er tijdens het deel met de voorstelling publiek aanwezig zijn. Andere schoolklassen of ouders bijvoorbeeld. Het orkest zelf kent wel de instrumenten en heeft die zelfs al in handen maar het verhaal is ook voor hun nog een verrassing. Wat volgt is een spannende uitzending/optreden met de nodige hilariteit. Een dynamisch spel tussen vertellers en orkest, de orkestleden zitten op het puntje van hun stoel van de spanning want wie niet goed oplet is de sigaar.

Hoeba-kassie-mienassie-maarwisniewie-enwatwassie is de naam van de hoofdrolspeler in dit Afrikaanse verhaal. Hij kan z'n draai in het leven maar niet vinden en weet niet wat-ie wil.

Vele ambachten, zoals timmerman, slager en houthakker, liepen allemaal uit tot jammerlijke mislukkingen door ongelukjes met hamer, mes en bijl. Bij het vertellen van het verhaal is hij jager geworden en het wachten is nu welke rampspoed hem met de pijl en boog zal overkomen. Hij moet op jacht om zijn gasten te trakteren op een feestmaal ter ere van zijn eigen verjaardag.

Ondanks de inzet van alle dorpsmuzikanten om de goden gunstig te stemmen lijkt ook deze missie op niets uit te lopen tot moeder aarde zich ermee gaat bemoeien en het lot een handje helpt...

Een mengeling van Afrikaanse en Afro-Braziliaanse muziek met als opvallende instrumenten de berimbau, balofoon, sheckére, talking drum, cuicka en djembé worden door het radio-orkest gebruikt.

Elke leerling krijgt elk twee tot drie muziekinstrumenten te bespelen. Het orkest (maximaal 40 leerlingen) speelt, op aanwijzingen van de vertellers, de muziek en de speciale effecten van het verhaal met behulp van uiteenlopende percussie- en muziekinstrumenten en verrassende geluidsmakers.

Bezoekers van deze pagina bekeken ook

voorstelling

voorstelling & workshop
PO