Ga direct naar inhoud

Anna's Oorlog 10+

Naar het gelijknamige boek van Beatrijs Nolet (Kinderjury prijs 2011)

In 2020 is het 75 jaar vrede in Nederland.
Anna’s oorlog is een indrukwekkend en meeslepend verhaal over de verschillende rollen die mensen gespeeld hebben tijdens de Tweede Wereldoorlog en over verzwijgen en de betekenis die dat heeft op kinderen van nu.
Anna is een meisje van nu. Ze is 11 jaar en woont met haar ouders op een woonboot een eind buiten het dorp. Natuurlijk is ze dolblij als ze in die verlaten uithoek ineens een buurjongen van haar eigen leeftijd krijgt. Maar haar ouders verbieden haar om met die jongen om te gaan. ‘Dat kun je maar beter niet weten’ en ‘Dat vertellen we je nog wel eens’ zijn de dooddoeners. Samen met Borre, de nieuwe buurjongen gaat Anna op onderzoek uit. Het wordt een speurtocht langs verzwegen familieverhalen uit de Tweede Wereldoorlog.
Verhalen over Anna’s opa Job en zijn Joodse familie die ineens niet meer welkom waren in hun eigen land. Ze komen er achter hoe Job zijn ouders omkwamen. Over de overgrootvader van Borre waar iets mee was.
Als er onopgeloste raadsels blijven, gaan Anna en Borre inbreken bij Anna’s overgrootmoeder die een kamer vol naslagwerken heeft. Ze worden betrapt en dan leren ze over helden, verraders en over hun eigen verantwoordelijkheden.
Met muziekfragmenten van Pieta Maring van Philharmonie zuidnederland en Will van Elmpt

Leeftijd: 10 - 15 jaar

“De oorlog wordt hier verteld vanuit een invalshoek, die heel begrijpelijk is voor een kind/tiener…… aangrijpend verhaal, mooi en duidelijk verteld ! Felicitaties !”

"Wat was het prachtig, in alle eenvoud, zo echt, tijdloos en overtuigend.
Mijn zoon zei: Ik heb alles vanaf het begin gehoord en ik kon niet meer ‘uit het verhaal’ , ik vond het gewoon zóó mooi!”. Dat gold ook voor mij. Wat een waardevolle voorstelling. Mooie tekst en het spel raakte. Dankjewel!"

“Juweel van een voorstelling ! Prachtig spel in een mooie mix van heden, verleden en actualiteit !”

“Een zielig maar mooi liefdesverhaal”, noemden twee leerlingen de voorstelling”….“De kinderen luisterden geboeid naar het aangrijpende en ontroerende verhaal dat heden en verleden op prachtige wijze met elkaar verbindt.”
(Dedemsvaartse Courant 24 maart 2015)

Er is een lesbrief beschikbaar

Bezoekers van deze pagina bekeken ook

voorstelling & workshop