Ga direct naar inhoud

Basispakket -Dans

School in beweging

Dit lessenpakket voor alle groepen brengt de hele school in beweging. In groep 1 en 2 worden verschillende manieren van bewegen naast elkaar gezet. Leerlingen van groep 3 en 4 komen, door eenvoudige oefeningen, samen tot danspatronen en in groep 5 en 6 werkten wel aan het onthouden en herhalen van dansbewegingen en ruimtegebruik. In de lessen aan groep 7 en 8, staan ruimte, tijd en kracht centraal.

In deze dansleerlijn besteden we, door de leerjaren heen, aandacht aan verschillende dansstijlen. Van discodans tot jazz, van rock’n roll tot modern.

Voor de verschillende lessen zijn lesbrieven beschikbaar. Op die manier krijg je er als leerkracht meteen een stukje dansgeschiedenis bij.

Groep 1 & 2

De Kleine Indiaan
Pier K Cultuuronderwijs PO

Op zijn geheime schuilplaats in het bos vindt Kaspar een klein indiaantje; ongeveer zo groot als een eekhoorn. Samen met de indiaan beleeft hij elke dag een avontuur. De lessen van De Kleine Indiaan zijn gebaseerd op het gelijk­namige prentenboek van Irene Goede. Je leerlingen springen, huppelen, duikelen en sluipen door het leslokaal – als onver­valste indianen.

3 lessen van 45 min. per groep

Groep 1, 2

Groep 3 & 4

Dansen als je idool
Pier K Cultuuronderwijs PO

In deze lessenreeks kruipen je leerlingen in de huid van hun idool. Een piraat, een popster, Superman of een Oosterse prinses; je leerlingen kiezen hun eigen held. Ze oefenen met het instuderen van kleine danspatronen en met het spiegelen van bewegingen. Tot slot voeren je leerlingen, in de rol van hun held, een eenvoudige choreografie uit.

Groep 3, 4

Groep 5 & 6

Rock around the clock
Pier K Cultuuronderwijs PO

Rock ’n roll, discodance en werelddans. Groep 5 en 6 verkennen drie verschillende dansstijlen. Dansen als Elvis of als een Discoqueen. Of een dans uit verre streken. In Rock around the clock ervaren je leerlingen hoe belangrijk het is je goed te concentreren, leren ze hoe je danspasjes kunt onthouden en hoe je gebruik maakt van de ruimte om je heen.

Groep 5, 6

Groep 7 & 8

Modern jazz
Pier K Cultuuronderwijs PO

Door een combinatie van jazzdans en moderne dans worden je leerlingen zich bewust van tijd, ruimte en krachtbeheersing. Grote, zwierige bewegingen versus kleine accenten, een soepele draai of krachtige stappen, snelle danspasjes en bewegen in slow-motion. Stuk voor stuk handvatten die je leerlingen helpen bij het ontdekken van de essentie van dans: hoe breng je gevoel in een beweging?

Groep 7, 8

Bezoekers van deze pagina bekeken ook

voorstelling

voorstelling & workshop