Ga direct naar inhoud

Basispakket - Erfgoed

Met de hele klas naar het museum

Maak van het schooljaar 2018-’19 een museumjaar en trakteer je leerlingen op het Basispakket Erfgoed. In samenwerking met het Historisch Museum, het Kunstfort bij Vijfhuizen, Haarlemmermeermuseum De Cruquius en het Crashmuseum ontwikkelde Pier K een afwisselend pakket museumbezoeken voor de hele school. Naast de museumbezoeken krijgt je school de Monumentenkoffer te leen. In deze koffer vind je onder andere vier mooie wandelroutes langs monumenten, samengesteld door het Podium voor Architectuur. Met behulp van foto’s, sorteeropdrachten en een spannend monumentenbordspel ontdekken je leerlingen of een gebouw een monument genoemd kan worden.Aan het begin van het schooljaar nemen we contact met je op voor het inplannen van de museumbezoeken.

Groep 1 & 2

Bezoek het Historisch Museum
Pier K Cultuuronderwijs PO

Hoe leefden de mensen in Haarlemmermeer vroeger eigenlijk? Welke kleren droegen ze? In wat voor huizen woonden ze en welke spelletjes speelden de kinderen? De geschiedenis van je eigen woonplaats komt tot leven tijdens een rondleiding door het Historisch Museum.

Het Historisch Museum

Groep 1, 2, 3, 4
Pier K Cultuuronderwijs PO

Bezoek je met je klas het Kunstfort bij Vijfhuizen dan volgen je leerlingen het programma Waar zijn de soldaten. Dat programma is ingedeeld in verschillende leeftijdsniveaus. Alle kinderen krijgen een speciale rondleiding door het Kunstfort en komen tijdens een interactieve speurtocht alles te weten over de geschiedenis van het fort.

Groep 3 & 4

Bezoek het Historisch Museum

Het Historisch Museum

Groep 1, 2, 3, 4

Groep 5 & 6

Het verhaal van de Cruquius
Pier K Cultuuronderwijs PO

Wist je dat Haarlemmermeer in de 19e eeuw uit niets dan water bestond? In Haarlemmermeermuseum De Cruquius wordt je leerlingen duidelijk wat voor een hels karwei het geweest moet zijn dit enorme meer droog te pompen. Tijdens de rondleiding komen ze alles te weten over waterbeheer in polders en de geschiedenis van Haarlemmermeer, met als machtig middelpunt de naamgever van het museum: stoomgemaal De Cruquius.

Cruquius Museum

Groep 5, 6, 7, 8

Groep 7 & 8

Het verhaal van de Cruquius

Cruquius Museum

Groep 5, 6, 7, 8
Bezoek het Crash Museum
Pier K Cultuuronderwijs PO

Met opdrachtkaarten lopen de leerlingen van groep 7 en 8 zelfstandig door het CRASH Luchtoorlog- en Verzetsmuseum in Aalsmeerderbrug. Door overgeleverde verhalen van de verzetshelden en de interactieve opdrachten krijgen je leerlingen een beeld van het tragische en heldhaftige oorlogsverleden van Haarlemmermeer.

Het Crash Museum

Tijd & Info

1 rondleiding van ongeveer 90 min.

Groep 7, 8