Einstein was here

Onderzoek elektriciteit met replica’s van originele instrumenten en ontdek het verband tussen Einstein, Lorentz en Teylers Museum

Beschrijving

Nobelprijswinnaar Hendrik Antoon Lorentz werkte in Teylers Museum en ontving hier meermaals Einstein. Als onderzoeker naar elektromagnetisme legde Lorentz de basis voor de relativiteitstheorie van Albert Einstein, die hem daarom als zijn mentor en leermeester beschouwde. Leerlingen worden in het Lorentz Lab gestimuleerd om met historische opstellingen de belangrijkste ontdekkingen op het gebied van elektriciteit en elektromagnetisme zelf te onderzoeken.

Leerlingen maken kennis met de geschiedenis van onderzoek naar elektriciteit en magnetisme in de historische zalen van Teylers Museum. Ze experimenteren in het Lorentz Lab, net als de geleerden van toen, met de Zuil van Volta, de Ring van Faraday, de proef van Ampère en Ørsted. Zij onderzoeken daarmee de samenhang tussen verschillende fenomenen. Dit programma is in samenwerking met natuurkundedocenten ontwikkeld en sluit aan bij de eindtermen natuurkunde.

Leerlingen:

  • bezoeken de museumzalen en experimenteren in het Lorentz Lab met replica’s van oude instrumenten
  • verdiepen zich in de fenomenen elektriciteit en elektromagnetisme
  • krijgen inzicht in de invloed van belangrijke historische ontdekkingen