I, Phone

Over de complexe relatie tussen mens en smartphone

Beschrijving

De smartphone is niet meer weg te denken uit ons leven. Scrollen, swipen, clicken, tappen… Ontelbare keren per dag beweegt onze duim met uiterste precisie over het scherm.

De voorstelling I, Phone laat zien wat dit met ons lichaam doet en het de manier waarop wij in de wereld staan bepaald. Zorgvuldig worden alle minutieuze handelingen uitgevoerd en ontstaat er een mensbeeld dat ons doet stilstaan bij ons eigen smartphonegebruik. Hoe vaak op  een dag kijken we naar dit scherm? Wat betekent dit voor ons contact met mens  en omgeving? Hou zouden deze ervaringen eruitzien zonder smartphone? En in welke realiteit leven we nu eigenlijk?

Wanneer je, na het applaus, de ruimte verlaat en haast automatisch je smartphone weer tevoorschijn haalt, laat het je toch even stilstaan bij dat kleine machtige apparaatje tussen duim en wijsvinger.

In I, Phone toont de jonge maker Rob Smorenberg hoe de mens – de homo cellularis – vergroeid is met techniek en een digitale wereld. In een eenvoudig, klassiek pantomime pamflet onderzoekt hij elke gedetailleerde beweging en zet hij ons zo een spiegel voor. Dat is even grappig als confronterend. 

Uitvoerder: Rob Smorenberg