Braziliaans Samba Percussie

Speel mee in het Batucada Orkest

Aanbieder

De workshop begint met een amusante tevens leerzame uiteenzetting over de Afrikaanse oorsprong van de Zuid- Amerikaanse muziek. Waarbij ook aandacht voor koloniale geschiedenis van Europa en de slavernij. Hierna volgt een energieke introductie, instructie en spel met de samba ritmen op de verschillende percussie-instrumenten. De deelnemers vormen binnen een uur samen een swingend Braziliaans Samba Orkest.

Wie kent hem niet de inmiddels beroemde 'Bloemkool Samba' van Samba Salad. Zie ook het grappige YouTube filmpje. Deze als grap bedoelde a capella samba bleek een zeer succesvolle methodiek om de Braziliaanse Samba aan te leren en wordt inmiddels gebruikt door heel veel muziekdocenten in Nederland. De auteurs (Rita Iny en Herman Link) van dit gekke liedje gebruiken die zelf ook in hun eigen samba workshop.

De twee docenten Herman Link & Rita Iny werken met eenvoudige ritmestructuren van de samba. Iedere deelnemer krijgt een instrument te bespelen. De deelnemers worden verdeelt over vijf groepen, te weten: de surdo (grote bastrommel), tambourim (kleine handtrommel met stok), ago-go (tweetonige bel), ganza (shaker) en de timba (lange grote trommels, vergelijkbaar met de Djembé)

Per instrument wordt een basisritme aangeleerd; vijf verschillende partijen die passen in de 'sambagroove'. Met de grote meertonige bastrommels (surdo) als het kloppend hart van de muziek, worden de ritmepatronen van de andere percussie-instrumenten langzamerhand gestapeld tot een swingend geheel.

De samba batucada is meer dan alleen een leuke groepsactiviteit om te ontspannen. Deelnemers worden een team en zetten een ritmisch spektakel neer. Ontdek de kracht van samen muziek maken! Ook uitermate geschikt als training voor het hele schoolteam met eventueel een optreden voor alle leerlingen.

Er is geen lesbrief beschikbaar