Masterchef met muziek

De ingrediënten zijn de instrumenten!

De workshopleider heet iedereen welkom en presenteert de vele meegenomen instrumenten die als groente en fruit op tafels liggen uitgestald. De groep leerlingen wordt in drie of vier teams gesplitst. De workshopleider legt uit dat het een wedstrijd is, één met muziek. De ingrediënten zijn de instrumenten met al hun mogelijkheden, de uiteindelijke maaltijd is het ontstane muziekstuk. De jury is de workshopleider (of docent), die het resultaat zal “proeven” en beoordelen (natuurlijk is iedereen een winnaar).

De workshop begint met uitleg over de ingrediënten. De leerlingen worden aanbevolen om notities te maken. Dat is handig want alle informatie wordt maar één keer verteld. Dan begint de wedstrijd en gaat de tijd in. Een groep gaat beginnen met de muziek en zij krijgen nog een kleine spoedcursus, maar dan wordt het echt tijd om ideeën te gaan opperen en uit te proberen met elkaar. De andere groepen gaan in een andere ruimte alvast werken aan een tekst en beslissen wie dit gaat zingen of rappen.

Ieder kwartier wordt er gewisseld en gaat een ander team muziek maken of een tekst schrijven. Als de tijd om is geeft elk team een optreden met het kersverse nummer en “proeft” ieder team dus elkaars “maaltijd”. Daarna maakt de jury bekend welk team er heeft gewonnen en wordt de workshop afgesloten.

Een vrolijke, zeer interactieve workshop waarbij leerlingen moetem samenwerken en ook vóóruit moet denken, over bijvoorbeeld: passen de tekst en de muziek bij elkaar qua ritme en tempo?

Deze workshop spreekt ten eerste de teamgeest aan en geeft een dwingende impuls tot samenwerken, tegelijkertijd kan er makkelijk vanuit een aanpasbaar thema gewerkt worden, dat wil zeggen dat deze workshop heel makkelijk op maat te maken is naar de wensen van de school.

Gebruikte instrumenten : ukeleles, gitaren, keyboards, infrarood apparatuur, samplers, slaginstrumenten, geluidseffecten.

Er is geen lesbrief beschikbaar