Beeldhouwen

Beschrijving

Tijdens een powerpointpresentatie krijgen de leerlingen in chronologische volgorde een aantal beelden te zien; gehakt en gehouwen in marmer, graniet, kalksteen en hout, niet alleen figuratief - uit het verleden - maar ook abstract. Moderne kunstenaars maken ook gegoten en geconstrueerde beelden. Op het eind van de diaserie krijgen de leerlingen een serie beelden van Henry Moore te zien, waarbij het onderwerp, een liggend vrouwelijk naakt, langzamerhand van figuratief naar abstrakt gaat, totdat uiteindelijk slechts een drietal ronde vormen overblijven.

Praktijk:
De leerlingen mogen zelf een onderwerp kiezen. Het moet natuurlijk wel geschikt zijn. Goede onderwerpen zijn: geabstraheerde mens of dierfiguur, tastvorm, botten of knekels.
Ze gaan als echte beeldhouwers te werk. Ze maken een schets op papier, die op een blok hardschuim wordt overgebracht. Vervolgens zagen, schuren en raspen ze tot hun ontwerp een echt driedimensionaal beeld geworden is. Tot slot bestrijken ze hun beeld met structuurverf. Zo lijkt het echt van steen.