Gospel

Zingen, swingen en leren over de geschiedenis van de slavernij.

Aanbieder
Beschrijving

Hoe vertel je op een aantrekkelijke manier over het Europese koloniale verleden? Onze manier is door een aantal aanstekelijke Gospel- Rock- en Bluessongs te zingen die onlosmakelijk verbonden zijn met dat verleden. 

Aan de hand van drie tot vijf werken vertellen wij tussendoor meer over hoe deze nummers ontstaan zijn en over de soms verborgen boodschappen in de teksten. Sommige van de werken zoals 'Jump Down Turn Around' stammen direct uit de tijd van het zware leven op de katoenplantage. Soms ontstaan om het werk te verlichten andere liederen juist als klaagzang over verlangen naar vrijheid (Blues). 

De leerlingen leren in één workhop over de Engelse taal, eenvoudige zangtechnieken, samenwerking, presentatie, wereldse ritmes en muziekstijlen en tegelijk over het slavernijverleden.

Voor de midden- en bovenbouw werken we aan bekende werken als 'This Little Light of Mine', 'Swing Low', 'Sweet Chariot', 'The Cup Song', 'Pick a Bale of Cotton' en 'One Love' van Bob Marley' 

Op het einde van de workshop staat er een energieke potpourri. De teksten zijn relatief makkelijk te onthouden, aangepast aan het niveau van de leeftijdscatogorie. Onder begeleiding van de twee ervaren docenten Herman Link (zang & gitaar) & Rita Iny (zang). Het is mogelijk de klassen te combineren en een presentatie aan de rest van de school en de familie is mogelijk.

Lesmateriaal
Er is een lesbrief beschikbaar: https://youtu.be/Wn0FpwUVxq8 .