Je neus in de boter

lessenserie over spreekwoorden en gezegdes

‘je neus in de boter’ is een mini-leerlijn bestaande uit een 3-delige lessenserie over spreekwoorden.
Eerst zijn er 2 vlog-lessen waarin de kinderen aan het werk worden gezet om oude meesters (Rembrandt, Jan Steen, Pieter Brughel) te bestuderen en spreekwoorden te ontdekken. Deze 2 eigentijdse lessen zijn lesstof-vervangend voor geschiedenis en taal.

De finale is een gastles waarbij de leerlingen hun eigen poster maken met een knipoog naar het verleden. in de greenscreen fotostudio, gekleed in ouderwetse kleding en klompen beelden de kinderen de spreekwoorden uit die zij ontdekt hebben. De foto’s en de tekeningen resulteren in een unieke A2 poster waarin niemand voor spek en bonen meedoet.

De twee videolessen die de leerkracht zelf uitvoert, duren beiden 45 minuten. De derde les (gastles) duurt 1,5 uur.

Voor de scholen die willen verdiepen hebben we ook een videoles 4 en 5 die kinderen zelfstandig kunnen maken. Hierin wordt onder andere ook aandacht besteed aan Engelse spreekwoorden.

Er is een lesbrief beschikbaar.