Geheimen uit de Haarlemmermeer (in samenwerking met De Kunstbrigade)

Onderzoek, ontdek en presenteer de Haarlemmermeer

Leerlingen doen onderzoek naar een onderwerp uit de geschiedenis van de Haarlemmermeer. Wat betekent onze lokale geschiedenis voor mij? Het fort is daarbij de natuurlijke coulisse van een belangrijk element uit de geschiedenis.

Het thema wordt op school of op locatie geïntroduceerd met een spreker en/of podcast en lesbrief.

De lesbrief wordt op voorhand toegestuurd, er staan tips en werkvormen in waarmee de leerlingen aan de slag kunnen gaan.  De resultaten van het onderzoek kunnen worden verwerkt in  foto, film, een 2 D of 3 D werkstuk of een kort verhaal of gedicht.

Vervolgens studeren de leerlingen twee dansen in over het onderwerp o.l.v. een dansdocent van De Kunstbrigade op School.

Tot slot presenteren leerlingen door middel van een tentoonstelling alle werken in het fort. Tijdens de feestelijke opening presenteren de leerlingen voor publiek hun gedichten en verhalen, en de ingestudeerde choreografieeen in het openluchttheater. De tentoonstelling blijft vier weken hangen.

Duur: 3 weken (2 repetities en 1 generale op locatie)
Aantal groepen: 2-3 groepen (max 30 lln per groep)
Presentatie per bouw: 5/6 of 7/8
De Kunstbrigade op School maakt dansvoorstellingen op basisscholen. Voor dit project putten zij uit dansen die ontwikkeld zijn voor het schoolbrede project ‘ Oh Haarlemmermeer’ met thema;s als ' de oorlog in de Haarlemmermeer, de Waterwolf en de drooglegging, de boeren en de nieuwe zakelijkheid'

Fort van Hoofddorp is aanbieder van schoolprojecten via het kunstmenu van de Haarlemmermeer (KCOS) – hiervoor geldt dat deze exclusief is uitbesteed aan (en wordt uitgevoerd en afgehandeld door) VB/OTO. De voorstellingen worden gespeeld in het Openluchttheater of bij slecht weer op school. Het fort kan dan op een ander moment worden bezocht. Bij projecten die meerdere weken duren zijn de lessen op school en is de uitvoering of expositie op het fort.

Er is een lesbrief beschikbaar.