De Notenkraker

Bijzonder dansproject op school in samenwerking met de Nationale Balletacademie

Dit project 'de Notenkraker' is een bijzondere samenwerking van de Kunstbrigade met de Nationale Balletacademie. Met de groepen van de deelnemende basisschool wordt 'de Notenkraker' ingestudeerd.

Leerlingen van de Balletacademie krijgen hier nu ook een plek in. Ze mogen, bij hoge uitzondering, in de voorstellingen van de Notenkraker op school, uitgevoerd door de Kunstbrigade, komen optreden. Ze voeren in bijbehorend kostuum een pas de deux uit De Notenkraker op. Samen met de kinderen van de deelnemende school staan ze in deze prachtige voorstelling. Deze pas de deux is van een betoverende schoonheid en voor de meeste kinderen waarschijnlijk hun eerste kennismaking met de wereld van de klassieke dans.

Opzet project: in overleg met de school wordt een voorstellingsdatum ingepland. In de twee weken voorafgaand aan die voorstellingsdatum krijgt iedere groep in 2 repetities een dansonderdeel uit de Notenkraker ingestudeerd olv dansdocenten van de Kunstbrigade. Op de voorstellingsdag komen al deze dansen samen, mét de pas de deux door de 2 jonge dansers van de Nationale Balletacademie, in een sfeervolle betoverende voorstelling.

Onderdelen die in de voorstelling aan bod komen:                                                                              het Sinterklaas-/Kerstfeest; het gevecht tussen de muizen en de tinnen soldaten, de Arabische koffiedans, de Chinese theedans, de Russische zuurstokken, de bloemendans, de sneeuwvlokken, pas de deux van de NBA -dansers.

De 2 repetitiemomenten worden in de 2 weken voorafgaand aan de voorstellingsdatum in overleg met de school apart ingepland. Eén repetitie duurt 60 minuten per groep, kleuters 45 minuten.

Er is een lesbrief beschikbaar.