Multimedia Nachtwacht

Groepsportret met verschillende technieken

We maken een ' Nachtwacht van de klas' waarbij leerlingen ervaren dat zij het waard zijn om geportretteerd te worden.

Aan deze serie kan heel goed een les over de werking van het oog door de docent vooraf gegeven worden.

Les 1: Leerlingen hebben een voorwerp mee dat te maken heeft met een door de school bedachte vraag. Bijvoorbeeld; waar word jij gelukkig van, wat wil je later worden.

De leerlingen schilderen het voorwerp na en krijgen daarbij kort de tijd om een opzet voor de verhoudingen te maken.Deze schilderlessen kunnen naar inzicht uitgebreid worden, en eventueel ingeleid worden met een kunstkijk/kunstgeschiedenisles, bijvoorbeeld een schilderles met kleurenleer erbij.

Het is spannend om te schilderen in plaats van om te tekenen met verf! Het uitvergroten van het schilderwerk levert vreemde vervormingen op. Daarom is het belangrijk om de verf als verf te behandelen.

Les 2: Korte fotografieles, voornamelijk over de geschiedenis en de geschiedenis van het portret.

Aansluitend bij het thema en het voorwerp

De kinderen krijgen fotografieles en gaan elkaar fotograferen in tableaux vivants met echte spiegelreflex cameras in een pose die bij het thema hoort. Bijv. surfend op een golf of lezend, of een stewardess nadoend die de nooduitgang wijst.

Als dit gebeurd is kunnen er ook stoere, mooie of lieve portretten van elkaar worden gemaakt.

Les 3: Het samen componeren van een groot werk. De schilderwerken vormen de achtergrond, maar we veranderen ook het perspectief. Je hebt opeens een reuze geschilderde rubik-kubus in je hand. Misschien vliegt hij wel door het beeld, of is je klasgenoot er mee aan het hockeyen.

Het uiteindelijk gemaakte kunstwerk kan dienen als behang voor in een plek in de school, of is als losse A3 per kind na te bestellen.

Erg geschikt om als afscheidskado voor groep 8 te realiseren.

Er is geen lesbrief beschikbaar